Bal nedir? Balın yapısında ne var?
Bal çiçeklerde nektar olarak bilinen hafif tatlı sıvının arının vücuduna girip çeşitli salgı ve enzimlerle birleşmesi sonucu oluşur. Bal çok sayıda makro ve mikrobesleyiciler, enzimler, probiyotikler, prebiyotikler, vitaminler ve mineraller içerir. Arı nektarın dönüşümünü vücudunda salgıladıktan sonra kovan içindeki peteklere balı boşaltır. Burada sıvısı buharlaşan bal kovan içindeki işçi arıların peteğin ağzını kapatması ile piyasada satın aldığımız son şeklini alır.
Propolis nedir?
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.
Bal kristalleşir mi?
Balda kristalleşme hiçbir şekilde bala yapılmış bir hilenin göstergesi değildir. Kristalleşmiş balın tüketilmesinde, sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur. Kristalleşmenin başlıca sebepleri; balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesiyle, glikoz moleküllerinin kristal duruma geçmesi olarak tanımlanır. Balı oda sıcaklığında muhafaza etmek, kristalleşmeyi engeller.
Arı sütü nedir?
Arılar tarafından üretilen, propolis ve baldan tamamen farklı bir arı ürünüdür. Arı sütü anne sütü gibi aslında… Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar. Arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının yaşam boyu kullandığı besin maddesidir.
Apiterapi nedir?
Arı ve arı ürünlerinin hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici olarak kullanılmasıdır. Bu ürünler bal, balmumu, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiridir.
Balın kanser tedavisindeki etkisi nedir?
Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır. Bu da kanınıza daha çok oksijen karışması anlamına gelir. Bal bazı kanserlerin riskini azaltan çeşitli flavonoidler içerir. Oksijen seviyesinin yüksekliği ise vücudun verimini artırır, bakteri ve hastalıkları savar. Aynı zamanda enerjinizi artırır, daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar ve egzersiz de ruh halinizi iyileştirir.
Doğanın mucizesi balın faydaları
-Sıcak ballı şerbet kabızlığın giderilmesini sağlar, -Antibakteriyel etkisi bulunur, -Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir, - Sıcak suya bal eklenip tüketildiğinde karın ağrılarını giderir, -Terlemeyi azaltır, -İshalin kesilmesini sağlar, -İdrar yollarını temizleyerek kasık ağrılarını giderir, -Akciğer yaralarına iyi gelir. Altını ıslatan çocuklara faydalıdır, -Karaciğer ve göğüs bölgesinin temizlenmesini sağlar, -Varis olan bölgelere bal sürüldüğünde iyi gelir,
Balın zararları var mıdır?
Bal içeriğinde şeker bulunduğundan iştahı fazla olan kişilere, şişman kişilere, fiziksel aktivitesi az olan kişilere ve şeker hastalarına uygun değildir. Özellikle şeker hastalarının kan şekerini ani şekilde yükseltebilir. Bazı kişilerde ise kan şekerinde ani düşüşlere neden olabilir. Bu şekilde etki gösterirse, balın tüketilmesinde sakınca görülmez.